در گفت وگوی گروه تحلیل خبر ایرنا با یك اقتصاددان ؛

توسعه اقتصادی بدون تنش زدایی با دنیا ممكن نیست

توسعه اقتصادی بدون تنش زدایی با دنیا ممكن نیست حراج كن: تهران- یك اقتصاددان می گوید: پس از جنگ جهانی دوم اثبات شد كه هیچ كشوری بدون تنش زدایی در عرصه بین الملل، همزیستی مسالمت آمیز و پذیرش تقسیم كار جهانی و مشاركت فعال در آن نتوانسته است به توسعه اقتصادی دست پیدا كند.


«بهروز هادی زنوز» روز یكشنبه در گفت و گو با گروه تحلیل، تفسیر و پژوهش های خبری ایرنا، چالش های اقتصادی كشور را به سه دسته تقسیم كرد و اظهار داشت: دسته نخست این چالش ها ناشی از تصمیمات غلطی است كه در طول سالیان دراز گرفته شده و الان به صورت چالش های بزرگ اقتصادی خویش را نشان داده است.
او اضافه كرد: از این چالش ها می توان به كمبود آب، بیكاری و تورم مزمن، بحران بازنشستگی و بانكی اشاره نمود. این ها مربوط به این دولت یا آن دولت نیست بلكه ناشی از مجموعه تصمیمات غیراقتصادی و پوپولیستی است كه توسط برخی در طول 40سال گذشته دریافت شده است.
استاد اقتصاد دانشگاه علامه طباطبایی ادامه داد: با عنایت به كوتاه بودن افق زمانی دولت ها، آنها جرات نمی كنند وارد این مسائل شوند چه برسد به اینكه بخواهند آن را حل كنند. دولت های یازدهم و دوازدهم هم از این قاعده مستثنی نیست و در این زمینه حل این معضلات ساختاری اقتصادی ایران نمی تواند كار خاصی كند از این رو تغییر تیم اقتصادی در شرایطی كه زمینه اصلاحات ساختاری اقتصادی فراهم نیست كمكی به وضع موجود نمی كند.
این اقتصاددان با اشاره به اینكه دسته دوم بحران های اقتصادی كشور به نوع مناسبات بین المللی با كشور باز می گردد، افزود: دسته اخیر زاییده سیاست خارجی است.، رویكردهای اشتباه در بعضی دوره ها هزینه های اقتصادی بسیاز زیادی را به كشور تحمیل كرده است، این مسئله همچنان دامنگیر اقتصاد است.
زنوز اظهار داشت: پس از جنگ جهانی دوم اثبات شد كه هیچ كشوری بدون تنش زدایی در عرصه بین الملل، همزیستی مسالمت آمیز و پذیرش تقسیم كار جهانی و مشاركت فعال در آن نتوانسته است به توسعه اقتصادی دست پیدا كند.
او با اشاره به اینكه تحریم ها از تسخیر لانه جاسوسی شروع شد و در جنگ ایران و عراق تداوم یافت، خاطرنشان كرد: سپس تحریم های شورای امنیت در مساله هسته ای به وجود آمد و الان هم دور دوم تحریم های بین المللی به شكلی دیگر ایران را تهدید می كند. طبیعی است كه این مشكل هم با تغییر كابینه حل نخواهد شد.
زنوز اظهار نمود: دسته سوم مسائل به سیاست های اقتصادی جاری مانند مالی، پولی و تجاری مان برمی گردد كه در این زمینه هم راه چاره آسانی نداریم. زیرا شما با دولتی طرف هستید كه درآمدها و هزینه ها دست خودش است.
او ادامه داد: بخشی از درآمدهای ما نفتی است كه در اثر تحریم با چالش های بسیاری مواجه خواهد شد. قسمتی دیگر هم ناشی از مالیات است كه سفارش می گردد از فلان و بهمان موسسه مالیات گرفته نشود. از سویی بخشی از هزینه ها هم دست دولت نیست و دولت باید به این سازمان و آن موسسه غیردولتی بودجه دهد.
این اقتصاددان تصریح كرد: از این رو قوه مجریه همیشه كسری بودجه دارد چون كه دخل و خرجش با هم نمی خواند. علاوه بر اینها در بانكداری هم با مشكلات بزرگی مواجه هستیم. نظام بانكی ما ناكارآمدهای بسیاری دارد، ماهیت مسائل اقتصادی ما در حوزه اقتصاد سیاسی است و كابینه ها در آن نقشی ندارند.
زنوز اظهار داشت: برخی مسئولین جسارت این را ندارند كه وارد مشكلات ناشی از اقتصاد سیاسی شده و آن را حل كنند از سوی دیگر جرات این را هم ندارند به عرصه تعارضاتی وارد شوند كه منافع این و آن را به خطر می اندازد.
او اضافه كرد: پنج سال است كه بانك مركزی، چراغ خاموش به بانك ها وام می دهد در حالیكه می داند این بانك ها ورشكسته شده اند. گویی كه بانك مركزی می خواهد این كار را تا ورشكستگی كامل بانك ها ادامه دهد. این بانك ها هم با نرخ بهره بالایی این وام ها را به جامعه می دهند. اما مگرتولید كننده ها می تواند با نرخ بهره 20درصد در تولید سرمایه گذاری كنند؟
زنوز با اشاره به اینكه بانك ها سود بانكی 18 درصدی می دهند و سرمایه ها را سمت خود می كشند. ادامه داد: كافی است این سود چند درصد پایین بیاید. آن وقت این سرمایه ها از بانك ها خارج می گردد به سمت ارز، سكه، خودرو و مسكن و طلا هجوم می برد و تورم شدید بوجود می آورد. تازه آقایان آن وقت می گویند چرا یكدفعه اینقدر تورم تولید شد؟!
او خاطرنشان كرد: افرادی كه می گویند با تغییر در كابینه اتفاق مثبتی در اقتصاد ایران خواهد افتاد به عوامل 3 گانه ای كه گفتم توجه نمی كنند وگرنه از این حرف ها نمی زدند. هر كس دیگری هم جای ولی الله سیف رییس كل بانك مركزی بیاید با وجود بانك های گردن كلفتی كه زیر بار نظارت بانك مركزی نمی روند و زور بانك مركزی هم به آنها نمی رسد كاری نمی تواند بكند.
زنوز اظهار داشت: ساختار اقتصاد سیاسی در ایران طوری شده است كه جزایری از منافع متعارض را به وجود آورده است كه هر كدام از این جزایر تنها به فكر حفظ منافع خود هستند نه منافع كشور و مردم.

پژوهش** 3081**1601**


1397/04/10
14:14:18
5.0 / 5
4924
تگهای خبر: اقتصاد , بانك , تورم
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد توسعه اقتصادی بدون تنش زدایی با دنیا ممكن نیست
نظر شما در مورد توسعه اقتصادی بدون تنش زدایی با دنیا ممكن نیست
نام:
ایمیل:
نظر:
سوال:
= ۸ بعلاوه ۵