تعرفه گازبهای گلخانه ها کاهش یافت

تعرفه گازبهای گلخانه ها کاهش یافت حراج کن: به گزارش حراج کن، مدیرکل دفتر امور گلخانه ها، گیاهان دارویی و قارچ خوراکی وزارت جهاد کشاورزی اظهار داشت: برمبنای مصوبه هیات دولت در بهمن ماه، تعرفه هر مترمکعب گاز از حدود ۵۷۰ تومان به تقریباً ۱۷۵ تومان کم شد.



خبرگزاری مهر، گروه اقتصادی- فاطمه امیراحمدی: بخشی از فعالان حوزه کشاورزی همچون گلخانه داران نسبت به تأمین سوخت خود گلایه مند هستند. گرانی سوخت، قطعی گاز و برق، نبود سوخت جایگزین و… از مسائلی است که فعالان این صنف را درگیر خود کرده است.
الهام فتاحی فر، مدیرکل دفتر امور گلخانه ها، گیاهان دارویی و قارچ خوراکی وزارت جهاد کشاورزی در مورد تأمین گاز گلخانه ها با تعرفه پایین در گفتگو با خبرنگار مهر اظهار داشت: مصوبه ای آبان ماه سال جاری از جانب هیأت وزیران صادر شد که در جهت آیین نامه اجرایی تبصره ۸ قانون بودجه بود. این آیین نامه از جانب مجلس شورای اسلامی مصوب شده و باید از جانب هیأت دولت تصویب و ابلاغ می شد. در یک بند از این مصوبه آمده بود، تعرفه گازبهای واحدهای گلخانه ای مطابق ۵ درصد بالاترین تعرفه گاز ۶ ماهه گذشته در کشور باید تعیین شود.
وی اضافه کرد: در واقع هر بخش یا فعالیتی که بالاترین تعرفه گاز بها را دارد باید ۵ درصد آن برای تعیین تعرفه گاز واحدهای گلخانه ای لحاظ شود.
وی خاطرنشان کرد: هنگامی که این مصوبه ابلاغ گردید درصد افزایشی که نسبت به وضعیت فعلی، واحدهای گلخانه ای باید پرداخت می کردند، جهشی حدود ۷ تا ۸ برابری داشت.
این مسئول دولتی با اشاره به اینکه این امر گلخانه داران را تا حدودی گرفتار نگرانی کرده بود، اظهار داشت: مبحث آذر ماه از راه خود گلخانه داران ضمن اشاره به پیامک هایی که از راه شرکت گاز منطقه ای برای آنها ارسال شده بود به وزارت جهاد کشاورزی منعکس شد. وزارت خانه به این مورد ورود کرد و پیگیر مساله شد تا بتواند مبنای محاسباتی و همینطور میزان افزایش را تعدیل کند.
وی افزود: در همان مقطع زمانی بر مبنای هماهنگی های انجام شده جلسات مشترکی با سازمان برنامه و بودجه، وزارت نفت و شرکت ملی گاز برگزار گردید. با حضور نمایندگان این نهادها توافق شد، وزارت جهاد کشاورزی برای تعدیل بند ۴ ماده ۱۰ مصوبه آبان ماه پیشنویس اصلاحیه را آماده و ارسال نماید.
وی اظهار نمود: به هر حال از یک سو باید تکلیفی که مجلس شورای اسلامی مطابق قانون بودجه برای دولت تعیین کرده بود، اجرایی می شد و نمی توانستیم درخواست لغو آنرا داشته باشیم. از طرفی به دنبال حل مشکل گلخانه داران و بهره برداران هم بودیم. به این ترتیب، با شیب ملایم تری و با فرصتی که به بهره برداران داده شد هزینه گاز بها افزایش خواهد یافت.
فتاحی فر ضمن اشاره به مصوبه دوم بیان نمود: بهمن ماه، مصوبه دوم در هیأت دولت ابلاغ گردید که بر طبق این مصوبه جدید، تعرفه هر متر مکعب گاز که با مصوبه قبلی حدود ۵۷۰ تومان می شد، به حدود ۱۷۵ تومان کاهش یافت. همینطور ۵ درصد بالاترین نرخ تعرفه هم که در مصوبه اول آمده بود به ۳ درصد کاسته شده و قرار شد طی سالهای آینده هر ساله ۰.۵ درصد به این عدد افزوده شده تا سقف ۵ درصد پر شود.
مدیرکل دفتر امور گلخانه ها، گیاهان دارویی و قارچ خوراکی وزارت جهاد کشاورزی با اشاره به اینکه بالاترین نرخ تعرفه گاز هم نرخ خوراک پتروشیمی ها بود، افزود: این تعرفه برای تعیین درصد گاز بها گلخانه داران درنظر گرفته شد که آنها بود؛ اما در ادامه تأکید شد گلخانه داران، انجمن ها، تشکل ها، سازمان های جهاد کشاورزی در استان ها در بحث بهینه سازی مصرف انرژی و همینطور تمهیداتی که برای تعویض سیستم های گرمایشی نیاز است در دستور کار آنها قرار گیرد.
وی خاطرنشان کرد: اما نرخ تعرفه های حامل های انرژی در تمام بخش ها به مرور بسمت واقعی شدن خواهد رفت و باید این آمادگی را بهره برداران داشته باشند که به سمت بهینه سازی مصرف انرژی حرکت کنند.
آمار گلخانه های هیدروپونیک در کشور چقدر است؟
مدیرکل دفتر امور گلخانه ها، گیاهان دارویی و قارچ خوراکی وزارت جهاد کشاورزی در رابطه با آمار گلخانه های سنتی و هیدروپونیک اظهار نمود: در بحث کشت های هیدروپونیک به لحاظ سطح، بیشتر محصولات زینتی مثل انواع گل و گیاه، تولید نشا و هم بخشی از محصولات سبزی و صیفی جات کشت می شود. بر مبنای آخرین آمارها از مجموع ۱۹ هزار هکتار گلخانه که درحال تولید و فعالیت هستند حدود ۲ هزار هکتار سطح گلخانه های هیدروپونیک است. همینطور یک سطحی از گلخانه ها هم درحال راه اندازی و ساخت هستند که امکان دارد در بعضی آمارها اعلام گردد سطح گلخانه های کشور بین ۲۷ تا ۲۸ هزار هکتار است.
وی ضمن اشاره به هزینه بر بودن راه اندازی گلخانه های هیدروپونیک، اظهار داشت: با عنایت به شرایطی که این نوع گلخانه ها دارند سرمایه گذاری بیشتری می طلبد. توسعه گلخانه های هیدروپونیک جز سیاستهای وزارت جهاد کشاورزی متناسب با نوع محصول یا شرایطی که در استان هایی به لحاظ سرمایه گذاری وجود دارد بوده چون که عملکرد در واحد سطح را افزایش داده و محصولات را به لحاظ کمی و کیفی ارتقا می بخشد.
مصرف انرژی و کشت های خاکی و آبی
این مسئول دولتی در رابطه با مصرف انرژی در گلخانه های سنتی و هیدروپونیک اظهار داشت: مصرف انرژی در گلخانه ها باید از چند بعد بررسی شود. اگر بخواهیم مقایسه ای بین این دو نوع گلخانه در مصرف انرژی داشته باشیم باید تمام آیتم های موجود در گلخانه را به غیر از انرژی مثل نوع سازه، پوشش، تجهیزات مورد استفاده، نحوه مدیریت و… مد نظر قرار دهیم. تمام این فاکتورها در بحث بهینه سازی مصرف سوخت تاثیر دارد. در نتیجه فقط با نوع کشت نمی توان در این خصوص اظهارنظری کرد.
استفاده از تکنولوژی های جدید در تأمین سوخت
فتاحی فر در رابطه با مبحث زمین گرمایی در تأمین انرژی مورد نیاز گلخانه ها، اظهار داشت: این سیستم اصطلاحاً ژئو ترمال یا زمین گرمایی نامیده می شود که در واقع از انرژی زمین برای تأمین سرمایش یا گرمایش واحد گلخانه بهره برداری می شود. تقریبا از ۳ تا ۴ سال پیش این مورد مورد توجه قرار گرفته و نسبت به آن شناخت بیشتر ایجاد شده است.
وی با اشاره به اینکه این نوع گلخانه هنوز به سطح قابل توجهی نرسیده است، افزود: این سیستم به لحاظ اجرایی یک سری محدودیت های فنی دارد. پیاده سازی آن در یک مکان، نیاز دارد تا عمق ۴ متر حداقل گودبرداری شده یا به شکل کانال حفر شود. جاهایی مثل مناطق شمالی کشور یا جاهایی که زه آب دارند اساسا امکانپذیر نیست.
وی اضافه کرد: زمین گرمایی باید برای یک سری مناطق مستعد پیاده شود؛ ضمن این که به لحاظ سرمایه گذاری هم نسبت به گلخانه معمولی هزینه ها را زیاد می کند. بعنوان نمونه، اگر مثلا هزینه راه اندازی گلخانه در یک هکتار ۲۰ میلیارد تومان است با پیاده سازی این سیستم به ۲۵ میلیارد تومان می رسد. به این ترتیب، سرمایه گذاری اولیه آن هم افزایش خواهد یافت.
مدیرکل دفتر امور گلخانه ها، گیاهان دارویی و قارچ خوراکی وزارت جهاد کشاورزی افزود: بر مبنای بازدیدهایی که داشتیم مساحت گلخانه هایی با سیستم زمین گرمایی به حدود شاید ۱۰ هکتار برسد. این مساله جز موضوع هایی است که ما در استفاده و توسعه انرژی های تجدیدپذیر به دنبالش هستیم؛ این که علاوه بر توسعه انرژی خورشیدی، زمین گرمایی را هم توسعه دهیم.
وی اظهار داشت: این سیستم در تاثیر کاهش مصرف انرژی رضایت مندی گلخانه داران را هم تأمین کرده است.
آمار تولید محصولات گلخانه ای
مدیرکل دفتر امور گلخانه ها، گیاهان دارویی و قارچ خوراکی وزارت جهاد کشاورزی در رابطه با آمار تولید محصولات گلخانه ای در سال ۱۴۰۳، اظهار داشت: پیشبینی شده تا انتهای سالجاری کل محصولات گلخانه ای و قارچ خوراکی کشور به حدود ۳.۷ میلیون تن برسد. برآوردی که تا پایان بهمن ماه داشتیم حدود ۳ میلیون تن بود. آمار قطعی پس از تکمیل اطلاعات سامانه پهنه بندی وزارت جهاد کشاورزی توسط استان ها، جمع بندی و اعلام می شود.
وی در رابطه با میزان تولید سال گذشته، اضافه کرد: این عدد سال قبل تقریبا ۳.۵ میلیون تن بود.
۵۱۰ هزار تن محصولات گلخانه ای صادر شد
فتاحی فر در رابطه با صادرات محصولات گلخانه ای اظهار داشت: سال قبل بیشتر از ۷۰۰ هزار تن محصولات گلخانه ای صادر شد که ارزش دلاری آن حدود ۳۱۷ میلیون دلار بود. در سال ۱۴۰۳ بر مبنای آخرین آمار گمرک که در ارتباط با ۱۰ ماهه سال است حدود ۵۱۰ هزار تن محصول گلخانه ای به ارزش ۲۹۰ میلیون دلار از کشور صادرات شده است.
وی اضافه کرد: آمار دو ماه پایانی سال در این عدد لحاظ نشده اما چون محصولات گلخانه ای ایران معمولا در ۶ ماهه دوم عرضه و صادراتش افزایش خواهد یافت پیشبینی می شود رقم صادراتی به رقم سال قبل برسد.
عمده محصولات کشت شده در گلخانه های ایران
مدیرکل دفتر امور گلخانه ها، گیاهان دارویی و قارچ خوراکی وزارت جهاد کشاورزی در جواب این پرسش که بیشترین محصولاتی که در گلخانه های کشور کشت می شود، چیست، اظهار داشت: حدود ۸۰ درصد سطح گلخانه های کشور به محصولات سبزی و صیفی اختصاص یافته و ۲۰ درصد گل و گیاهان زینتی هستند. از ۸۰ درصد محصولات سبزی و صیفی، ۴ محصول عمده خیار، گوجه فرنگی، فلفل دلمه ای و بادمجان بوده و باقی محصولات هم نشا و برخی از گیاهان دارویی مثل آلوورا، میوه هایی چون توت فرنگی، پاپایا، آناناس، بلوبری و… است.
تکلیف برنامه هفتم توسعه در رابطه با محصولات گلخانه ای
فتاحی فر ضمن اشاره به برنامه هفتم توسعه اظهار داشت: تکلیف قانونی داریم میزان محصولات گلخانه ای تا پایان برنامه به حدود ۱۰ میلیون تن برسد. بر همین مبنا هر سال میزان یا پیشبینی تولیدی که می تواند اتفاق بیفتد به تفکیک استان ها برنامه ریزی شده است.
این مسئول دولتی ضمن اشاره به کمبود آب در کشور افزود: با عنایت به کمبود آب و ناترازی انرژی و هم تحریم ها که شرایط تأمین بعضی از مواد اولیه و نهاده های تولید را دشوار کرده است رسیدن به عدد ۱۰ میلیون تن را بسیار دشوار کرده شاید عددی حدود ۵.۵ میلیون تن قابل دسترس تر باشد.
وی افزود: رسیدن به این عدد تا آخر سال ۱۴۰۷ چون تکلیف قانونی وزارت جهاد کشاورزی است برنامه ریزی ها انجام شده و الزامات و اعتبارات مورد احتیاج به تفکیک پروژه های اجرایی، پیشبینی شده است. عملیاتی شدن این امر مستلزم تخصیص اعتبارات مورد نیاز برای وزارت خانه بوده تا بر مبنای تخصیص آن به استان ها مبحث پیگیری شود.
۴ استان پیش رو در تولیدات گلخانه ای
فتاحی فر در رابطه با استانهای پیشتاز در تولید محصولات گلخانه ای بیان نمود: استانهای پیش رو تهران، اصفهان، یزد، جنوب کرمان هستند که بیشترین سطح کشت محصولات گلخانه ای و همینطور بهره برداران گلخانه ای را به خود اختصاص داده اند. سایر استان ها هم فراخور محصولاتی که در دستور کار دارند درحال توسعه در کشت محصولاتی مثل گل و گیاه زینتی و هم صیفی جات هستند.
وی اظهار نمود: برنامه ما این بود که در توسعه آتی گلخانه ها با عنایت به همین شرایط و محدودیت هایی که از نظر اقلیمی و انرژی در کشور بوجود آمده بازبینی مجددی داشته و نگاههای توسعه ای جدید تدوین شود. این کار با مطالعات و بررسی های جدید زیرساخت ها در حال انجام می باشد تا بر مبنای توانمندی های موجود سیاستگذاری شود. بدین سان فقط در مناطقی که مستعد راه اندازی گلخانه هستند این امر توسعه پیدا کند.
وی اضافه کرد: در دیگر استان ها هم وضع موجود گلخانه ها حفظ شده و به لحاظ کمی و کیفی به دنبال بهبود محصولات باشیم.
مدیرکل دفتر امور گلخانه ها، گیاهان دارویی و قارچ خوراکی وزارت جهاد کشاورزی افزود: از سالهای ۱۳۸۶ و ۱۳۸۷ که توسعه گلخانه ها به شکل جدی تر دنبال می شود راه اندازی گلخانه برای تمام استان ها جز برنامه های وزارت جهاد کشاورزی است.


منبع:

1403/12/17
19:25:31
0.0 / 5
125
تگهای خبر: ارز , اقتصاد , انرژی , پرداخت
این مطلب را می پسندید؟
(0)
(0)
X
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد تعرفه گازبهای گلخانه ها کاهش یافت
نظر شما در مورد تعرفه گازبهای گلخانه ها کاهش یافت
نام:
ایمیل:
نظر:
سوال:
= ۲ بعلاوه ۲

حراج کن Harajkon