محیط زیست شهری در چنگال غول پسماند؛

پشت صحنه زباله گردی چیست؟

پشت صحنه زباله گردی چیست؟ حراج کن: با گسترش شهرهای بزرگ و صنعتی و متمرکزشدن توده عظیمی از انسان ها در آنها، پسماند و مدیریت آن تبدیل به یکی از چالش های جهان مدرن شده است. تهران نیز بعنوان پایتخت کشور و یکی از بزرگترین شهرهای آسیا، با این چالش دست و پنجه نرم می کند و گرفتار مشکلی به نام زباله گردی است که بگفته رئیس سابق اداره حفاظت محیط زیست شهر تهران این پدیده تنها یک معضل زیست محیطی نیست بلکه در پشت صحنه آن، معضلات اجتماعی به ویژه فقر قرار دارد.



فاطمه برنا در گفت و گو با ایسنا با اشاره به علل عدم موفقیت در حل مشکل پسماند پایتخت اشاره کرد: دلیلهای مختلفی برای عدم موفقیت طرح های مدیریت پسماند در تهران وجود دارد و دلیل عمده حجم بالای پسماند پایتخت است. در تهران هر فرد روزانه ۹۰۰ گرم پسماند تولید می کند که از میانگین جهانی بالاتر است.

رییس سابق اداره حفاظت محیط زیست شهر تهران با اعلان اینکه شهرداری تهران در کاهش حجم پسماند عملکرد مطلوبی نداشته است، اظهار داشت: در کنار شهرداری دستگاه هایی که مسئولیت آموزش و فرهنگ سازی دراین زمینه را برعهده داشته اند نیز در انجام وظایف خود اهمال نموده اند. نهادهایی مانند صدا و سیما و وزارت آموزش و پرورش در جهت فرهنگسازی برای کاهش تولید پسماند عملکرد خوبی نداشته اند. شهرداری نیز عمده اقدامات خودرا در جهت مدیریت پسماند بعد از تولید آن انجام داده و موضوع کاهش مقدار پسماند در شهر تهران به صورتی مغفول مانده است.

وی با اشاره به نبود شیوه نامه های اصولی و نقشه راه مشخص برای حل مشکل پسماند اظهارکرد: نبود نقشه راه اجرائی مصوب و شیوه نامه ها و دستورالعمل های اختصاصی برای جمع آوری، پردازش و بازیافت پسماند سبب شده است نظارت ها از طرف دستگاه های متولی بصورت ناقص صورت گیرد. پس طرح هایی که توسط شهرداری برای حل این مشکل ارائه می شود، محدود به دوره های مدیریتی شوراست و با تغییر دوره ای شورای شهر این طرح ها بی استفاده و ناکارآمد می شوند.

برنا معضل زباله گردی را محصول چالش های اجتماعی بزرگتری خواند و اشاره کرد: زباله گردی به تنهایی نمی تواند یک معضل محیط زیستی باشد. در پشت صحنه این پدیده، معضلات اجتماعی به ویژه فقر قرار دارد. اگر مشکل معیشت این افراد برطرف شود، بطور قطع بخش بزرگی از این مشکل حل می شود اما زمانی که مسئله تا این حد گسترده می شود و زباله گردی بیش از پیش در سطح شهر دیده می شود، مواجهه با مشکلات زیست محیطی ناگزیر است.

وی افزود: افرادی که دست به زباله گردی می زنند می توانند ناقل خیلی از بیماریها و آلودگی ها باشند. این آلودگی می تواند توسط این افراد محله به محله جابجا شود و کنترل آن نیز در سطح کلانشهر بزرگی مانند تهران دشوار خواهد بود اما نکته مهم این است که آیا کلید حل این مشکل درپوش گذاشتن روی سطل های زباله است یا حل مشکل معیشت این افراد؟

رییس سابق اداره حفاظت محیط زیست شهر تهران با اشاره به اختلاف قابل توجه سطح استانداردهای زیست محیطی کشور ما با استانداردهای بین المللی اظهار داشت: با وجود تلاشی که برای رعایت معیارهای محیط زیستی در شهر تهران انجام شده است، هنوز جمع آوری، دفن و بازیافت پسماندهای شهری در پایتخت با معیارهای بین المللی فاصله دارد و نمود آن زباله گردی است. سکوهای انتقال زباله ما استانداردها و معیارهای استقرار در سطح شهر را ندارند. زمانی که دستورالعمل و شیوه نامه اختصاصی و جداگانه ای وجود ندارد که نظارت بر آن بر عهده سازمان محیط زیست باشد، رعایت پروتکلهای زیست محیطی در جمع آوری پسماند شهری انتظاری بیجا است.

برنا نبود بودجه کافی را از دیگر علل شکست پروژه های مدیریت پسماند دانست و اظهار نمود: عدم تامین منابع مالی و تخصیص اعتبار اندک به این مساله از با اهمیت ترین موانع موجود در راه رعایت استانداردهای زیست محیطی است همین طور مدیریت ضعیف به سبب نبود تخصص کافی باعث شده است تا توان مدیریت پسماند ما کم شود.

وی با تاکید بر لزوم کاهش حجم پسماند تولیدی توسط مردم اظهار داشت: وظیفه ای که مردم برای حل مشکل پسماند در پایتخت دارند، کاهش و کنترل میزان پسماند تولیدی است. اگر مقدار پسماند کم شود، مدیریت آن آسان تر و ساده تر می شود. زمانی که فرهنگسازی صحیح در زمینه پسماند بین مردم صورت گیرد، هر فرد تلاش خواهدنمود تا زباله کمتری تولید نماید و این کار به مدیریت پسماند شهری کمک خواهدنمود این در حالیست که هم اکنون روزانه حدود ۸۰۰۰ تن پسماند خانگی در تهران تولید می شود که عدد بسیار بزرگی است.

برنا در آخر با تاکید بر لزوم اصلاح قانون مدیریت پسماند اشاره کرد: راه حل عملی برای مقابله با مشکل جمع آوری، پردازش و بازیافت پسماند اصلاح قانون و اختصاص شیوه نامه معین و مشخص برای جمع آوری پسماند است همین طور جلب مشارکت سرمایه گذاران در زمینه بازیافت و سپردن این پروژه به بخش خصوصی می تواند کلید حل این مشکل باشد. هم اکنون در خیلی از کشورهای دنیا دولت ها فقط به ایفای نقش نظارتی خود می پردازند و این بخش خصوصی است که خیلی از طرح های اصلی کشور را اجرا می کند.





منبع:

1400/07/24
12:41:55
0.0 / 5
452
تگهای خبر: تولید , صنعت , كشور
این مطلب را می پسندید؟
(0)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد پشت صحنه زباله گردی چیست؟
نظر شما در مورد پشت صحنه زباله گردی چیست؟
نام:
ایمیل:
نظر:
سوال:
= ۱ بعلاوه ۱