حراج میلیونی بازار هنرهای تجسمی

حراج میلیونی بازار هنرهای تجسمی حراج كن: بازار هنرهای تجسمی در ایران معمولا بازاری گران‌قیمت و غیر قابل دسترس تلقی می‌گردد. با این وجود، در دو سال اخیر تلاش‌هایی برای همه‌گیر كردن خرید و فروش آثار هنرهای تجسمی انجام شده است


بازار هنرهای تجسمی در ایران با قیمت‌های میلیاردی و چندصد میلیونی نقاشی‌ها و مجسمه‌ها شناخته می‌شود. قیمت شگفتی‌آور برخی آثار در حراجی‌‌های بین‌المللی مانند كریستی و ساتبی و همچنین ركوردهای بالای فروش در بعضی از رویدادهای داخلی مثل «حراج تهران»، «صد اثر، ‌صد هنرمند»، «هفت نگاه» و… باعث شده مردم در ذهنشان تصوری لوكس از هنرهای تجسمی داشته باشند. تصوری كه البته درست است اما كامل نیست.
 
تجارت‌نیوز، این تصور، دایره مصرف آثار تجسمی را محدود به یك قشر یا طبقه خاص كرده است اما واقعیت چیز دیگری است. سالانه تعداد بسیار زیادی از آثار تجسمی خلق و در گالری‌ها به قیمت‌هایی بسیار پایین‌تر از تصور عموم، عرضه‌ می‌شوند؛ قیمت‌هایی كمتر از یك و حتی نیم میلیون تومان.
 
با این حال تصور لوكس بودن این آثار، مردم را به گالری گردی و خرید آثار ترغیب نمی‌كند و رسانه‌ها هم عمدتا خبر ركوردهای میلیاردی را منتشر می‌كنند نه رقم‌های فروش در گالری‌ها را. این اتفاق باعث شده است تا هنرهای تجسمی كه خود خاستگاه طبقه متوسطی دارد، از دیوار خانه‌های این طبقه دور بماند.
 
این در حالی است كه مصرف محصولات فرهنگی، بیش از طبقات فرودست و فرادست، در طبقه متوسط رایج است. اما از سال گذشته اتفاقی در بازار هنرهای تجسمی افتاد كه امیدها را به بازگرداندن تجسمی‌ها به طبقه متوسط زنده كرد. اتفاقی به نام «بازار هنر» كه مشخصا با هدف جلب مخاطبان طبقه متوسط شكل گرفت.
 
این رویداد از پنجم تا دهم شهریور سال گذشته در خانه هنرمندان شكل گرفت و حدود ۱۵۰۰ اثر نقاشی و طراحی، مجسمه، خوشنویسی، سرامیك هنری، نگارگری، عكس و تصویرسازی را كه حاصل دست بیش از ۵۰۰ هنرمند بود به طبقه متوسط عرضه كرد.
 
قیمت تمامی این آثار به صورت یكسان ۵۰۰ هزار تومان تعیین شده بود. جالب آنكه در روز افتتاحیه این بازار، رقم فروش نهایی به ۱۵۰ میلیون تومان رسید كه نشان از استقبال گسترده در روز نخست داشت. به بیان دیگر تنها در روز نخست این افتتاحیه ۳۰۰ اثر به فروش رفت، یعنی تقریبا یك پنجم كل آثار. این رویداد با توجه به هدفی كه داشت و استقبالی كه از آن شد، امسال نیز تكرار شد.
 
شوك قیمت در دومین بازار هنر
دومین دوره «بازار هنر» از روز دوشنبه در خانه هنرمندان آغاز شده و تا یكشنبه هفته آینده یعنی به مدت یك هفته برپاست. در این دوره به گفته جمشید حقیقت‌شناس از اعضای شورای سیاست‌گذاری این بازار، ۷۰۰ اثر از میان ۱۰ هزار اثر ارسالی انتخاب و در بازار عرضه شده‌اند. نكته مهم درباره این رویداد، افزایش ۵۰ درصدی قیمت آثار است كه به نظر می‌رسد افزایش شتابزده و غیرقابل انتظاری باشد.
 
قیمت ثابت آثار در این دوره ۷۵۰ هزار تومان تعیین شده است. این افزایش قیمت با توجه به اهداف عنوان شده برای بازار هنر، منطقی و قابل دفاع نیست. شاید همین موضوع هم باعث شد ركورد فروش ۳۰۰ اثر در افتتاحیه كه در دوره اول «بازار هنر» اتفاق افتاد، نه‌تنها تكرار نشود بلكه بیش از ۵۰ درصد هم افت كند. در نخستین روز از دومین دوره بازار هنر تنها ۱۲۰ اثر فروخته شد. جالب آنكه از این تعداد آثار فروش رفته نیز بیش از ۲۰ اثر را دفتر هنرهای تجسمی وزارت ارشاد خریده است.
 
این نكته را مدیركل دفتر امور هنرهای تجسمی شخصا اعلام و تایید كرد. با فرض فروش ۱۲۰اثر در روز نخست بازار، قیمت نهایی فروش در افتتاحیه ۹۰ میلیون تومان برآورد می‌شود كه در مقایسه با فروش ۱۵۰ میلیون تومانی سال گذشته، به خوبی نشان‌دهنده كاهش استقبال است. البته به نظر می‌رسد تورم بالا در قیمت آثار تجسمی محدود به بازار هنر نیست.
 
امسال در هفتمین دوره حراج تهران نیز قیمت آثار در مقایسه با سال گذشته، بیش از ۶۰ درصد افزایش داشت. سال گذشته در حراج تهران میانگین قیمت آثار در برآورد كارشناسان ۵/ ۲۱۳ میلیون تومان بود و امسال این میانگین به ۸/ ۳۴۶ میلیون تومان رسید. این افزایش‌های ناگهانی میزان استقبال مخاطبان را تحت تاثیر قرار می‌دهد به‌ویژه آنكه افزایش قیمت ۵۰درصدی در بازاری كه با هدف جلب نگاه طبقه متوسط ایجاد شده، متناقض‌نماست.
 
با این حال مجید ملانوروزی، ‌مدیركل دفتر هنرهای تجسمی درباره این قیمت گفته است: قیمت مناسبی برای آثار انتخاب شده تا طبقات متوسط جامعه نیز بتوانند از آثار هنری استفاده كنند. فرهنگ خریدن تابلوهای گران‌قیمت با توجه به حراجی‌هایی كه برگزار می‌شود، جا افتاده و بسیاری از مجموعه‌دارها، روی كالاهای هنری سرمایه‌گذاری می‌كنند؛ اما برای وزارت ارشاد موضوع فرهنگ، مهم‌تر از اقتصاد است و موسسه توسعه‌ هنرهای تجسمی نیز در راستای همین اهداف تلاش كرد كالاهای فرهنگی هنرمندان خوش‌ذوق را با كمترین قیمت به فروش برساند. نكته آخر اینكه طبق گفته برگزاركنندگان از رقم فروش هر اثر ۷۰ درصد به هنرمند پرداخت می‌شود. یعنی در این دوره برای هر اثر چیزی حدود ۵۲۰ هزار تومان.
1396/05/25
15:13:46
5.0 / 5
5427
تگهای خبر: حراج , فروش , بازار , هنر
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد حراج میلیونی بازار هنرهای تجسمی
نظر شما در مورد حراج میلیونی بازار هنرهای تجسمی
نام:
ایمیل:
نظر:
سوال:
= ۶ بعلاوه ۵