نیما به داد ارز رسید

نیما به داد ارز رسید حراج كن: تهران- راه اندازی سامانه جدید ارزی بانك مركزی با نام «نیما» به منظور ساماندهی و شفاف سازی و رصد معاملات ارزی با مكانیزمی متمركز از دید كارشناسان می تواند آشفتگی ها و نوسان های شدید بازار ارز را كنترل كند؛.


به گزارش گروه تحلیل، تفسیر و پژوهش های خبری ایرنا، روزنامه های امروز سه شنبه چهارم اردیبهشت ماه مسایلی چون راه اندازی سامانه جدید ارزی بانك مركزی، طرح جدید كمیسیون فرهنگی برای تولید انحصار صدا و سیما برای صدور مجوز، تنظیم مقررات صوت و تصویر فراگیر در فضای مجازی و نظارت بر آن و اظهارات وزیر امور خارجه كشورمان در مورد راهبردهای ایران در صورت خروج احتمالی آمریكا از برجام را محور گزارش های خبری و تحلیلی خود قرار دادند.

**سیاست های ارزی دولت در بوته نقد روزنامه ها
دیروز سامانه یكپارچه ارزی موسوم به نیما با حضور «اسحاق جهانگیری» معاون اول رییس جمهوری در بانك مركزی افتتاح شد. روزنامه های امروز گزارش هایی را به این مورد اختصاص دادند.
روزنامه «اطلاعات» نوشت: سامانه نظام یكپارچه مدیریت ارزی (نیما) با هدف تسهیل تامین ارز، تولید فضای امن برای خریداران و فروشندگان و امكان تولید فضای رقابت صرافان برای تامین ارز متقاضیان به راه افتاده است.
این روزنامه به نقل از جهانگیری در این مراسم نوشت: سامانه فرصت جدیدی است تا وارد كنندگان بتوانند ارز مورد نیاز خویش را به راحتی تامین و صادر كنندگان ارز خویش را به بازار عرضه كنند. ممكن است در ابتدا این سامانه با مشكلاتی مواجه باشد اما امیدواریم اشكال ها با كمك فعالان اقتصادی حل شود و در این زمینه از بانك مركزی حمایت می نماییم.
در گزارش روزنامه «خراسان» به نقل از رییس كل بانك مركزی در این مراسم می خوانیم: در سامانه نیما، چهار بازیگر اصلی شامل واردكنندگان كالا و خدمات بعنوان متقاضیان ارز، صادركنندگان كالا و خدمات بعنوان عرضه كننده ارز، واسطه گران شامل بانك ها و صرافی ها كه منابع را از سمت عرضه كنندگان به متقاضیان هدایت می كنند و در نهایت سیاست گذار ارزی حضور دارد كه برپایه پیش بینی منابع و مصارف، نرخ، دامنه آزادی نرخ ها، اولویت ها و سقف مصارف را با استفاده از سامانه تحت كنترل قرار می دهد.راه اندازی سامانه یادشده، این امكان را به بانك مركزی می دهد كه به صورت لحظه ای بازار ارز را رصد كند، در نتیجه امكان سیاست گذاری فوری و مداخلات موثر برای حاكمیت فراهم می گردد. ضمن این كه نظام تجارت خارجی كشور از ثبت سفارش تا ترخیص كالا یكپارچه می گردد.
روزنامه «دنیای اقتصاد» نوشت: نیما را می توان بعنوان راسته مجازی تبادلات ارزی توصیف كرد. با راه اندازی این سامانه، متقاضیان و عرضه كنندگان ارز در یك محیط الكترونیكی با واسطه گری صرافان سفارش ها و پیشنهادهای خویش را به ثبت می رسانند. سامانه ای كه اگر مكانیزم بازار در آن به رسمیت شناخته شود می تواند «كارآیی»، «شفافیت»، «تمركز» و «مكانیزم سیاست گذاری ارزی» را وارد ریل بهینه تری كند. سیف و نهاوندیان راه اندازی سامانه جدید را پاسخی به دغدغه رئیس جمهور درمورد مكانیزم نامطلوب معاملات ارز در سال های اخیر اعلام نمودند.
به نوشته روزنامه «تجارت»، تولید سامانه یكپارچه ارزی هر چند كه اطلاعات را به روز كرده و در جهت شفاف سازی گام بر می دارد، اما همچنان نیازمند مولفه های دیگری است كه در كنار آن می تواند آن را پویا كند.
آنها می گویند وقتی كه هنوز سیاست گذاری پولی كشور دچار التهاب بوده و هیچ پیوستگی بازاری وجود ندارد، هر سامانه ای كه تولید شود به تنهایی نمی تواند راهگشا شود. كارشناسان اقتصادی بر این باورند كه راه اندازی این سامانه هم ادامه روند سناریوی آزمون های پیوسته دیگری است كه در این مدت از جانب دولت و بانك مركزی از سر گذرانده اند.
محمد قلی یوسفی كارشناس اقتصادی، مهمترین راهكار تولید ثبات در بازار ارز را متعادل سازی عرضه و تقاضا عنوان كرده می گوید: در اقتصادهایی مانند ایران كه وابسته درآمدهای نفتی است و بیشترین ارز در اختیار دولت قرار می دهد، نمی توان انتظار داشت كه بازار در سیستم عرضه و تقاضا به درستی عمل كند و تولید تعادل در این سیستم راهكاری برای كنترل بازار ارز باشد. به نظر می رسد یكی از راهكارهای متعادل سازی نرخ ارز در بازار افزایش عرضه است. به هر حال، حالا آزمونی دیگر فراروی بانك مركزی است؛ آیا این آزمون تضمین كننده ثبات بازار ارز خواهد بود؟ موضوعی كه فقط زمان آن را مشخص می كند.

**مخالفت با انحصارطلبی صدا و سیما
كمیسیون فرهنگی مجلس روز یكشنبه ماده چهار طرح خط مشی، اداره و نظارت بر سازمان صداوسیما را تصویب كرد كه برپایه آن مسوولیت صدور مجوز و تنظیم مقررات صوت و تصویر فراگیر در فضای مجازی و نظارت بر آن منحصرا برعهده سازمان صداو سیما خواهد بود. این طرح واكنش های منفی بسیاری را برانگیخته است. روزنامه های امروز گزارش های زیادی را به این مورد اختصاص دادند.
روزنامه «ایران» در گزارشی نوشت: انحصاری جدید برای صداوسیما؛ این دفعه در حوزه اعطای مجوز تولید و پخش فراگیر برنامه های رادیویی و تلویزیونی حتی در فضای مجازی. این گویا خلاصه ای از مصوبه روز یكشنبه كمیسیون فرهنگی مجلس بوده، مصوبه ای كه حالا نه فقط بابت انتقادات خارج از مجلس بلكه به علت اختلاف نظرهای داخل كمیسیون فرهنگی هم حاشیه ساز شده؛ جایی كه سخنگوی كمیسیون از سخنان روز یكشنبه اش عقب نشینی كرد، اصلاح طلبان این مجموعه گفتند چنین مصوبه ای وجود نداشته و چهره های اصولگرا به دفاع از آن برخاسته اند.
در این میان اما وزیر ارتباطات هم بعنوان یكی از اولین منتقدان این مصوبه ظاهر شد. او ابتدا در توئیتی مصوبه كمیسیون فرهنگی را مانع شبكه ملی اطلاعات دانست و سپس هم در گفت و گویی با ایرنا به افشاگری درباره تلاش صدا و سیما برای تولید انحصار در فضای مجازی پرداخت. در عین حال فعالان رسانه ای و صاحبان كسب و كارهای مجازی هم در مقام منتقدان سرسخت این مصوبه ظاهر شده اند.
در یادداشتی در روزنامه آرمان می خوانیم: نگاه به گذشته دور و نزدیك به روشنی نشان داده است كه هر گونه نبرد با پدیده ها و هر گونه كوشش برای در انحصار گرفتن پدیده هایی كه تجربه بشری محسوب می شوند و همه افراد در شكل گیری و معنادهی به آنها نقش ایفا می كنند، تا چه اندازه آب در هاون كوبیدن است. هر پدیده جدیدی با خود سازوكارهای جدیدی می آورد. پدیده های جدید بر رابطه تعریف شده بین اجزای قدیم اثر می گذارند و از این رو با مقاومت مواجه می شوند. در این حال اگر پدیدی جدید همسو با رشد جامعه انسانی باشد، اگر همسو با دانایی و دانش بشری باشد، دشوار می توان از گسترش آن جلوگیری كرد. درست این است كه پدیده جدید خویش را به جهان گذشته تحمیل می كند و رابطه ای نو و تازه بین اجزا شكل می گیرد.
در ضرباهنگ شدید گسترش و رشد جهان مجازی، در حالیكه خیلی از مسئولان و مدیران به اهمیت این فضا واقف هستند و تلاش می كنند این امكان وسیع را در اختیار بگیرند، خبر می رسد كه مسئولیت صدور مجوز و تنظیم مقررات صوت و تصویر فراگیر در فضای مجازی و نظارت برآن منحصرا برعهده سازمان صداوسیماست و در صورت تصویب در جلسه علنی مجلس، اجرایی می گردد.
در گزارش روزنامه «شرق» هم می خوانیم: كمیسیون فرهنگی از آن كمیسیون های چالش برانگیز مجلس است؛ بخصوص اینكه عدد اصلاح طلبان و اصولگرایان حاضر در این كمیسیون بسیار لب مرز است؛ 9 اصولگرا به هشت اصلاح طلب. این روزها تنش ها بر سر بررسی بندها و مواد مختلف «طرح اداره خط مشی و نظارت بر سازمان صداوسیما» در بهارستان بالا گرفته است.
اصولگرایان خواستار افزایش حوزه انحصار صداوسیما در مبحث هرگونه تولید تصویرند و اصلاح طلبان مخالف این امر.
این نكته هم حائز اهمیت است كه صداوسیما در همین ماه فروردین 110 میلیارد تومان بودجه گرفته است. كمیسیون فرهنگی مجلس از یكشنبه رسیدگی به جزئیات طرح خط مشی، اداره و نظارت بر سازمان صداوسیما را شروع كرده و با مراعات گذاشتن ماده 2 آن تا ماده 4 این طرح را تعیین تكلیف كرده است. بندهای مختلف این طرح شائبه برانگیز شده و برخی نمایندگان حالا بر این باورند كه اصولگرایان مجلس بدشان نمی آید بتوانند دایره انحصار صداوسیما را بیش از این كنند؛ آن هم در شرایطی كه نقدهای جدی به عملكرد صداوسیما وارد است.

**راهبرد ایران در صورت خروج آمریكا از برجام
وزیر امورخارجه كشورمان در گفت و گو با یك نشریه آمریكایی، از راهبردهای سه گانه برای مقابله با خروج احتمالی آمریكا از برجام رونمایی نمود.
به نوشته روزنامه «ایران»، وی رسماً از جزئیات پاسخ صریح ایران به خروج احتمالی امریكا از برجام رونمایی نمود. محمدجواد ظریف كه این روزها در نیویورك به سر می برد، در گفت وگو با رسانه امریكایی «نیویوركر» در تبیین موضعی كه در آن تلاش می كرد برای اولین بار واكنش احتمالی ایران را واضح تر تبیین كند، اخطار داده چنانچه امریكا قصد خروج از برجام را دارد، باید با نتایج آن هم مواجه شود.
به نوشته این روزنامه، ظریف به سه انتخاب پیش روی ایران اشاره كرده و گفته است: اگر ترامپ از توافق خارج شود، ایران سه انتخاب دارد؛ اول اینكه می تواند توافق را كنار بگذارد، از پایبندی دست بكشد و غنی سازی اورانیوم خویش را از سر بگیرد یا حتی آن را افزایش دهد. گزینه دوم ایران این است كه از ساز و كار موجود در توافق استفاده نماید كه به هر یك از سوی ها اجازه می دهد كه تا یك شكایت رسمی در كمیسیونی كه برای رسیدگی به نقض توافق بوجود آمده است، مطرح كند.
به گفته وزیر امور خارجه ایران، انتخاب سوم این است كه كشورمان می تواند تصمیم به خروج از معاهده منع گسترش تسلیحات هسته ای (ان پی تی) بگیرد، اما تهران هنوز تصمیمی درباره اینكه باید كدام یك از گزینه ها را انتخاب نماید، نگرفته است.
در گزارش روزنامه تجارت هم می خوانیم: رییس دستگاه دیپلماسی كشورمان در پاسخ به این سوال كه در صورت مرگ توافق هسته ای آیا ایران ممكن است تا بار دیگر با آمریكا مذاكره كند، تصریح كرد كه دیپلماسی هیچگاه نمی میرد اما این بدان مفهوم نیست كه تنها یك مسیر برای دیپلماسی وجود دارد و آن هم آمریكا است. ظریف اضافه كرد: تصمیم نهایی ایران هر چه باشد برای آمریكایی ها چندان خوشایند نخواهند بود. در این باره اتفاق نظر وجود دارد.
همچنین به نوشته روزنامه خراسان، او همینطور درباره تلاش های اروپا برای توافق با آمریكا برای اعمال محدودیت های بیشتر برای ایران به منظور ماندن آمریكا در توافق هسته ای، بیان كرد: هر سازشی كه منجر به شروط جدید شود، به آن پایبند نخواهیم بود و باور نداریم كه برای اجرای بهتر برجام مفید، ثمربخش یا سازنده است. آنها موضع ما را می دانند. تنها سناریویی كه ما می توانیم با آن كنار بیاییم این است كه اروپایی ها با دولت ترامپ گفت وگو كنند تا آنها یك بار و برای همیشه، آغاز به پایبندی به توافق كنند.

پژوهشم**9275**1601**
ایرنا پژوهش، كانالی برای انعكاس تازه ترین تحلیل ها، گزارش ها و پژوهش های ایران وجهان، با ما https: //t.me/Irnaresearchهمراه شوید.


1397/02/04
15:59:51
5.0 / 5
4578
تگهای خبر: ارز , اقتصاد , بازار , بانك
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد نیما به داد ارز رسید
نظر شما در مورد نیما به داد ارز رسید
نام:
ایمیل:
نظر:
سوال:
= ۴ بعلاوه ۲