توسعه روابط اقتصادی ایران و پاكستان ظرفیت ها و مشكلات

توسعه روابط اقتصادی ایران و پاكستان ظرفیت ها و مشكلات حراج كن: اسلام آباد - فعالان اقتصادی ایران و پاكستان با تشریح ظرفیت های توسعه تجارت بین دو كشور در سال جاری، به بیان مشكلات بازرگانان پرداختند.


به گزارش حراج كن به نقل از ایرنا روابط ایران و پاكستان دو كشور همسایه با اشتراكات دینی و فرهنگی چشم انداز روشنی یافته و اراده مقامات تهران و اسلام آباد برآن قرار گرفته است كه مبادلات تجاری دو كشور سالانه با رشدی قابل توجه به 5 میلیارد دلار برسد.
بر اساس آخرین آمار، میزان درآمد ارزی كشورمان از صدور كالا و محصولات به پاكستان از ابتدای سال 96 تا دیماه همان سال، افزایش 8 درصدی را نشان داده است.
به گفته مراد نعمتی زرگران رایزن بازرگانی جمهوری اسلامی ایران در پاكستان (مستقر در كراچی) میزان صادرات كالا و محصول از ایران به پاكستان در مدت یاد شده به ۷۲۶ میلیون دلار افزایش یافته است.
بنا بر این گزارش، طی مدت یاد شده نیز، پاكستان 360 میلیون دلار كالا به ایران صادر كرد كه این میزان هم در مقایسه با مدت مشابه سال پیش، 38 درصد افزایش نشان داده است.
به گفته نعمتی زرگران، مجموع مبادلات دو كشور در 10 ماه سال قبل یك میلیارد و 86 میلیون دلار اعلام گردید.
به اعتقاد كارشناسان با وجود مناسبات خوب سیاسی و امنیتی ایران و پاكستان و تعلقات فرهنگی و تاریخی دو حوزه اسلامی و فرهنگ فارسی بعنوان ریشه اصلی مشتركات دو ملت، فضای حاكم بر تعاملات اقتصادی ایران و پاكستان چندان مناسب و قابل قبول نیست.
پاكستان بعنوان كشوری با جمعیت بیش از 200 میلیون تن باآنكه خود، صادركننده مواد غذایی همچون محصولات كشاورزی و دامی است، اما می تواند بعنوان مقصد صادراتی محصولات ایران در زمینه های مختلف بخصوص لوازم ساختمانی، كاشی، سرامیك و سیمان مطرح شود.
مواد غذایی بسته بندی یا كنسرو شده، انواع محصولات لبنی و گوشتی، انواع خشكبار، مواد شوینده و بهداشتی، نوشیدنی های مختلف، انواع میوه و ظروف و لوازم آشپزخانه تنها بخشی از كالاهای وارداتی قابل دسترس و پرطرفدار در فروشگاه های پاكستان است كه البته مشابه پاكستانی همه آنها با كیفیتی نسبتا پایین تر و با بسته بندی های نه چندان زیبا در بازارهای این كشور وجود دارد.
نكته قابل توجه درباره كالاهای سبك وارداتی پاكستان كه در سوپرماركت ها یافت می شوند، برندهای این كالاها است كه نشان داده است بیشتر آنها از كشورهای عربی حوزه خلیج فارس بخصوص عربستان وارد شده اند.
در میان این كالاها البته محصولاتی با برندهای چینی، تركیه ای، آمریكایی، انگلیسی، آلمانی، دانماركی و برخی دیگر كشورهای اروپایی هم به چشم می خورد.
كالاهای با كیفیت و مرغوب ایرانی غایب بزرگ قفسه های فروشگاه ها در پاكستان است كه مملو از كالاهای عربی – غربی شده اند.
این درحالی است كه بازار مصرف 200 میلیون نفری پاكستان بعنوان یكی از بازارهای بزرگ اسلامی در مجاورت ایران بزرگترین فرصت برای حضور فعالان اقتصادی، تجاری و سرمایه گذاران ایرانی است.
بازار بكر و رو به توسعه ای كه متاسفانه از چشم دولتمران و فعالان اقتصادی ایران مغفول مانده است.
برخی كشورها همچون چین موقعیت استثنایی حضور در پاكستان را مغتنم شمرده و با طرح عظیم ساخت كریدور اقتصادی چین و پاكستان (معروف به CPEC) تلاش دارند علاوه بر حضور پر رونق در بازار این كشور، با استفاده از پاكستان دسترسی تجاری خود به اقیانوس هند را تسهیل كند.
پكن در این كریدور 46 میلیارد دلار سرمایه گزاری نموده است و كارشناسان اقتصادی بر این باورند كه تكمیل این پروژه می تواند دو میلیون شغل در پاكستان تولید كند و باعث رشد 7.5 درصدی اقتصادی این كشور شود.
همچنین، نگاهی به شركای اصلی تجاری پاكستان نشان داده است كه چین 17 درصد، امارات متحده عربی 15 درصد، كویت 8.8 درصد و عربستان سعودی 8.5 درصد از صادرات به پاكستان را در اختیار دارند.
اجرای خط لوله صلح یكی از طرح های راهبردی ایران و پاكستان است كه به رغم عمر طولانی خود هنوز به ثمر ننشسته و دو كشور باید گام های پایانی را در این زمینه سریعتر بردارند.
بهره برداری از بندر شهید بهشتی در ایران به یكی از فرصت های مهم ترانزیتی و همكاری اقتصادی میان این بندر و بندر مهم گواتر در پاكستان منجر شده و مقامات دو كشور برای تعمیق همكاری ها در این زمینه گام های جدی برداشته اند.

*** ظرفیت های توسعه روابط تجاری دوجانبه
معاون ارشد فدراسیون اتاق های بازرگانی پاكستان (FPCCI) در گفت و گوی اختصاصی با ایرنا با تشریح ظرفیت های بنادر چابهار و گوادر بعنوان عامل موثر در توسعه همكاری دو جانبه ایران و پاكستان بر این عقیده است كه این دو بندر باید بعنوان مكمل یكدیگر عمل كرده و از این فرصت برای گسترش میزان مبادلات دوجانبه بهره برد.
'سید مظهر علی ناصر' با بیان علاقه جامعه بازرگانان پاكستان برای توسعه مبادلات با ایران از كشورمان بعنوان شریك تجاری مهم پاكستان در منطقه یاد كرد و اظهار داشت: تهران و اسلام آباد بعنوان پایتخت دو كشور مسلمان از زمان های دور از روابط تجاری دوستانه بهره مند بوده اند و بنده بعنوان فعال اقتصادی اعتراف می كنم كه دو كشور با داشتن مشتركات فراوان، تابحال نتوانسته اند از ظرفیت های موجود بهره لازم را ببرند.
سیدمظهر علی ناصر تصریح كرد: میزان تجارت دو جانبه دو كشور طی پنج سال قبل افزایش این حجم را نشان می هد و این آمارها مبین آن است كه اگر بیش از گذشته همكاری كرده و در كار همت بیشتری نشان دهیم، تحقق سطح تجارت سالانه 5 میلیون دلاری دست یافتنی است.
این فعال اقتصادی در بخش دیگری از سخنانش محصولات كشاورزی نظیر برنج را از محصولاتی نام برد كه می توان با كیفیت عالی و قیمت مناسب به ایران صادر كرد و ادامه داد: پاكستان در رتبه پنجم صادرات برنج قرار دارد.
وی همینطور بر ضرورت اجرایی شدن قوانین تجارت آزاد بین دو كشور و رفع موانع بانكی جهت استفاده حداكثری از فضای موجود تجارت تصریح كرد.

*** مشكلات پیش روی گسترش مبادلات دوجانبه
'محمد ناصری' از فعالان اقتصادی كشورمان و از صادركنندگان برتر كشور كه در زمینه تولید لوازم آرایشی فعالیت دارد در گفت و گو با ایرنا با بیان مشكلات بازرگانان ایرانی در گسترش صادرات كالای خود به پاكستان، از بالا بودن تعرفه های صادراتی كالاهای ایران به پاكستان بعنوان یكی از مهم ترین عوامل یاد می كند.
وی می گوید: تعرفه دولت چین برای صادرات كالا حدود پنج درصد است ولی این میزان در ایران در بعضی مواقع به 40 درصد هم می رسد.
این فعال اقتصادی در بخش دیگری از سخنانش، حمل و نقل با هزینه بالا را از دیگر مشكلات صادرات كالا به پاكستان عنوان نمود و اضافه كرد: صادركنندگان تمامی نقاط جهان از دولت، یارانه حمل و نقل دریافت می كنند ولی صادركننده ایرانی از این مهم بی بهره است.
ناصری خاطرنشان كرد: مرز میرجاوه از گذرگاه های مرزی مشترك بین دو كشور برای صدور كالا بین دو كشور است ولی آنگونه كه باید از این فرصت استفاده نشده است.
این تولیدكننده و صادركننده كالا در ادامه سخنانش افزود: راه آهن كویته پاكستان به زاهدان در كشورمان فرصت دیگری است كه می تواند هزینه تمام شده حمل كالا را بسیار كم كند ولی استفاده از این خط هم با مشكلاتی مواجه شده است.
وی بالا بودن نرخ بهره برای تولیدكننده ایرانی، معرفی نشدن كالاهای ایرانی در بین مشتریان پاكستان و كم بودن تبلیغات محصولات ایران در این كشور را از دیگر مشكلات توسعه تجارت دوجانبه عنوان نمود و اظهار داشت: اعتمادسازی و توجه به ذائقه مشتری از دیگر اصول كار است كه باید برای توسعه تجارت دوجانبه مورد توجه قرار گیرد.
*** امیدهای پیش رو برای گسترش مبادلات دوجانبه
ایران و پاكستان برای احیای خط مسافری قطار ' كویته پاكستان - زاهدان ایران' تا ابتدای محرم سال 97 (۱۴۴۰ ه ق) به توافق رسیدند.
نشست دو روزه هماهنگی كمیته مشترك كارشناسی حمل و نقل ریلی پاكستان و ایران، اواخر دیماه سال 96 در وزارت راه آهن پاكستان شروع شد و شركت كنندگان در آن نشست، درباره راه اندازی قطار مسافری بین دو كشور در هنگام بهبود وضع امنیتی پاكستان به توافق رسیدند.
هیات ایرانی شركت كننده در این كمیته به ریاست 'مجید ارجونی' مدیر كل راه آهن جنوب شرق جمهوری اسلامی ایران مستقر در زاهدان همینطور در این كمیته درباره گسترش خدمات این خط ریلی به مشهد یا قم و احیای آن تا پیش از محرم سال آینده با طرف پاكستانی گفت و گو و تبادل نظر كرد.
راه اندازی و گسترش خط حمل بار و كالا بر مبنای تقاضای فعالان اقتصادی بین كویته و زاهدان هم در این نشست مورد بحث و بررسی قرار گرفت.
همچنین، سفیر جمهوری اسلامی ایران در پاكستان اسفندماه سال 96 در سفر محمدجواد ظریف وزیر امور خارجه كشورمان به پاكستان در سخنانی افزایش حدود 50 درصدی میزان مبادلات دو كشور در 9 ماه سال قبل با وجود مشكلاتی نظیر برقرار نبودن كانال های ارتباطی بانكی را نشان محكمی از عزم دو طرف برای توسعه مناسبات اقتصادی عنوان نمود.
'مهدی هنردوست' افزود: افزایش میزان مبادلات دو كشور تا این میزان نشان داده است كه می توان با اقدام موثر تر و همكاری بیشتر دو طرف به حجم مبادلات دوجانبه در طول سال رسید.
به گزارش حراج كن به نقل از ایرنا مقرر است اعضای یك هیات بلندپایه جمهوری اسلامی ایران هم جهت شركت در این اجلاس به اسلام آباد سفر كنند و فعالان اقتصاید امیدوارند كه این گفت و گوها دستاوردهای قابل قبولی در جهت گسترش روابط تجاری و بازرگانی دوجانبه داشته باشد.
پیش نویس اولیه آغاز فعالیت تجارت آزاد بین ایران و پاكستان آماده شده و مقرر است این پیش نویس در جریان دیدار اعضای هیات تجاری ایران با مقامات پاكستانی مورد بحث و تبادل نظر قرار گیرد.
هر چند ایران و پاكستان تفاهم نامه تجارت آزاد را امضاء كرده اند، برای اجرای آن باید اقدامات بیشتری صورت گیرد.
بازرگانان و فعالان اقتصادی معتقدند كه موانع غیر تعرفه های گمركی از جانب ایران بالاست و برای گسترش روابط تجاری فیمابین لازم است این موانع از بین بروند.
منابع دولتی پاكستان هم ابراز امیدواری كرده اند كه با رفع هر چه سریع تر موانع بانكی بین دو كشور زمینه تجارت آزاد بین دو كشور هموار شود.
به گزارش حراج كن به نقل از ایرنا، پاكستان گسترش روابط تجاری با ایران را منوط به اقداماتی دانسته كه دولت ایران باید برای رفع موانع تجاری انجام دهد كه یكی از آنها تولید تسهیلات لازم برای تجار و سرمایه گذاران پاكستانی است.
بازرگانان پاكستان امیدوارند شعبه بانك ملی جمهوری اسلامی در شهر تجاری بندری كراچی افتتاح شود تا از این طریق، مشكلات تبادل مالی با ایران از بین برود.
این در حالی است كه هند برای تداوم روابط تجاری با ایران شعبه بانك كلكته را در تهران دایر كرد و در زمان تحریم های بین المللی این بانك همچنان به فعالیت خود ادامه داد.
در زمان تحریم های بین المللی ضد ایران همینطور تعدادی از شعبه های بانك های چین، امارات متحده عربی و تركیه هم با چراغ سبز آمریكا همچنان درایران فعالیت كردند.
با این وجود بانك های پاكستانی به علت ترس از تحریم های آمریكا فعالیت خویش را در آمریكا متوقف كردند.
به دلیل نبود روابط بانكی خیلی از تبادلات تجاری بین دو كشور خارج از مجراهای بانكی و نهادهای مالی صورت می گیرد.
آساق**6125**سیدبهادر حسینی


1397/01/05
12:30:58
5.0 / 5
4387
تگهای خبر: اقتصاد , اهدا , بازار , برند
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد توسعه روابط اقتصادی ایران و پاكستان ظرفیت ها و مشكلات
نظر شما در مورد توسعه روابط اقتصادی ایران و پاكستان ظرفیت ها و مشكلات
نام:
ایمیل:
نظر:
سوال:
= ۶ بعلاوه ۵